Θεραπευτήριο Οιδημάτων    Θεμιστοκλή Σοφούλη 52 , Θεσσαλονίκη    2313-112703 & 6975739777
  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  2313-112703 & 6975739777
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Λεμφοίδημα

Το λεμφοίδημα είναι μια παθογόνος κατάσταση στην οποία συσσωρεύεται υγρό - λέμφος μεταξύ των κυττάρων των ιστών με αποτέλεσμα την ιστική διόγκωση / πρήξιμο.

Από Τι Προκαλείται

Το λεμφοίδημα οφείλεται σε κατακράτηση λέμφου (υγρού) στους μαλακούς ιστούς. Αποτελεί συνέπεια απόφραξης του λεμφικού συστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις , το λεμφοίδημα στους καρκινοπαθείς οφείλεται στις ουλές μετά την χειρουργική αφαίρεση των λεμφαδένων ή μετά την εφαρμογή ακτινοθεραπείας.

Τα λεμφοιδήματα διακρίνονται σε πρωτοπαθή που μπορεί να επέλθουν από ενδογενείς παράγοντες / αίτια όπως η λεγόμενη εκ γενετής μορφολογική δυσμορφία του λεμφικού συστήματος(υποπλασία ή και υπερπλασία). Τα δευτερογενή λεμφοιδήματα μπορούν να επέλθουν από εξωγενείς παράγοντες, όπως χειρουργικές επεμβάσεις(αφαίρεση λεμφαδένων), ακτινοθεραπεία(ογκολογικά περιστατικά). Στην κατηγορία των δευτεροπαθών λεμφοιδημάτων ανήκουν περιπτώσεις επιπλοκών με τη μορφή φλεγμονής ,μυοσκελετικής διαταραχής, φλεβικής ανεπάρκειας, καρδιακής ανεπάρκειας.

Το χρόνιο λεμφοίδημα , οίδημα συχνά συνδέεται με χρόνιες πληγές και λοιμώξεις , διαταραχές επούλωσης τραυμάτων , u cruris στο φλεβολεμφοίδημα , cvi χρόνια φλεβική ανεπάρκεια , pts μεταθρομβωτικό σύνδρομο , διαταραχές επούλωσης τραυμάτων ως αποτέλεσμα διαβροχής , μυκητίασης , ερυσιπελας , αποστήματος , νεκρωτικής απονευρωσίτιδας σε χρόνια όπως λεμφοίδημα στάδιο III / ελεμφαντίαση , σακχαρώδης διαβήτης (διαβιτικό πόδι) , χρόνιες διαταραχές επούλωσης τραυμάτων (μετά από εγχειρήσεις ή ιατρικές παρεμβάσεις) , κατάσταση ανακουφηστικού τραύματος , ιατρογενείς διαταραχές επούλωσης τραυμάτων (μετά από εγχειρήσεις ή ιατρικές παρεμβάσεις) , μετατραυματική διαταραχή επούλωσης τραυμάτων.

Κατηγορίες Οιδημάτων

Κατηγορία 1η:
Λεμφοίδημα(πρωτογενές,δευτεροπαθές), Φλεβικό Οίδημα, Λιποίδημα, Ορθοστατικό Οίδημα(μόνο σε Γυναίκες), Φλεβικό Οίδημα, Τραυματικό Οίδημα, Ισχαιμικό Οίδημα, Χρόνια Μολυσματικό Οίδημα, Ακινησίας.

Κατηγορία 2η:
Ρευματοειδές Οίδημα, Καρδιακό, Παθολογικό Εγκυμοσύνης, φλεγμονώδες.

Κατηγορία 3η:
Η θεραπεία γίνεται κυρίως με φάρμακα και δίαιτα όπως: Υπατικό Οίδημα, Τοξικό Οίδημα, Νεφροστατικό Οίδημα, Χαμηλό Πρωτεϊνικό Οίδημα, Αλλεργικό Οίδημα, Οίδημα Ύψους, Αγγειονευροτικό Οίδημα Σε Παιδιά.

Πιθανές Ενδείξεις & Συμπτώματα

Αρχικά εμφανίζεται 'βάρος' κυρίως στο ανώτερο τμήμα του άκρου , μούδιασμα και ελαφρύς πόνος. Με την ξεκούραση τα συμπτώματα πιθανώς υποχωρούν.

Στη συνέχεια εμφανίζεται ελαφρύ οίδημα που ενδεχομένως υποχωρεί όταν το άκρο τοποθετηθεί σε ανάρροπη θέση.

Προοδευτικά το οίδημα οργανώνεται, ενώ πρωτεϊνη και νερό συσσωρεύονται στους ιστούς.

Θεραπεία & Αποκατάσταση

Η διαδικασία της θεραπείας ξεκινά με την ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία(CDT).

Αυτή χωρίζεται σε δυο μέρη.

Φάση Ι:
Στην φάση αυτή εφαρμόζονται οι τεχνικές της λεμφικής παροχέτευσης δια χειρός με στόχο να μειώσουν το οίδημα και να βελτιώσουν την απόδοση του λεμφικού συστήματος καθώς και τις διάφορες επιπλοκές που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί, όπως σκλήρυνση μαλακού ιστού - ινώσεις του δέρματος.

Στη Φάση Ι έχουμε την περιποίηση – φροντίδα - του δέρματος για αποφυγή δερματικών λοιμώξεων με την χρήση αμυγδαλέλαιου και κρέμας Eucerin Trilipid. Η Φάση Ι συνδυάζεται με την συμπιεστική περίδεση πολλαπλών στρωμάτων καθώς και την κινησιοθεραπεία (ειδικό πρόγραμμα εστιασμένο για κάθε ασθενή) με σκοπό τη διατήρηση και μείωση του οιδήματος.

Φάση ΙI:
Στην Φάση ΙΙ γίνονται θεραπευτικές συνεδρίες που διαρκούν από μερικά χρόνια ή και σε όλη τη διάρκεια ζωής του ασθενούς, πάντα σε συνεργασία και υπό την άμεση παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό του. Μέτα την ολοκλήρωση της φάσης αποσυμφόρησης (Φάση Ι, ΙΙ) ή και κατά τη διάρκεια οπού ο ασθενής δεν κάνει θεραπεία (ΜLD), ή δεν κάνει περίδεση, πρέπει να φοράει ειδικό συμπιεστικό υλικό(μανίκι,γάντι,κάλτσα,καλσόν κ.α) που θα εξασφαλίζει μια συγκεκριμένη συμπίεση και έτσι θα εμποδίζει το οίδημα να επανέλθει.

Πότε Συνίσταται Χειρουργική Επέμβαση Στο Λεμφοίδημα


Λεμφοίδημα & Αυτοδιαχείρηση

Η χρόνια νόσος λεμφοίδημα αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ψυχολογική πρόκληση για τους ασθενείς που το έχουν. Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη , ιδιαίτερα από το κοινωνικό περιβάλλον και το ασφαλιστικό σύστημα , έχουν μεγάλη σημασία. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι σημαντικές γιατί οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζουν την χρόνια ασθένεια / παθολογία 365 ημέρες τον χρόνο. Η Λεμφοροή σε συνεργασία με τον ασθενή και συνοδό του ασθενούς παρέχει την βοήθεια - γνώση που του χρειάζεται ώστε να αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση το λεμφοίδημα.


Πρόληψη

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η πρόληψη αποτελεί άμεση προτεραιότητα τόσο για τον ασθενή όσο και για το ίδιο το σύστημα υγείας. Για αυτό παρακαλούμε οπωσδήποτε να συμβουλευθείτε τον ιατρό σας. Επίσης επικοινωνήστε μαζί μας και ευχαρίστως θα σας παράσχουμε κάθε σχετική πληροφορία.

Οδηγίες Προφύλαξης

1. Η έκθεση του σώματος - πάσχοντος μέλους σε πολύ ακραίες(χαμηλές ή υψηλές ) θερμοκρασίες πρέπει να αποφεύγονται π.χ πολύ ζεστό μπάνιο.

2. Ιδιαίτερη προσοχή στις δερματικές λοιμώξεις. Σε περίπτωση λοίμωξης (π.χ Erisypela) απαιτείται να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

3. Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση και δραστηριότητα(π.χ σιδέρωμα ,καθάρισμα κ.α όπως μετακίνηση ή το σήκωμα βαρέων αντικείμενων.

4. Μη φοράτε εφαρμοστά - στενά ρούχα , υποδήματα ή κοσμήματα.

5. Προσοχή στον κίνδυνο για τραύματα ή εγκαύματα (κίνδυνος μόλυνσης).

6. Προσοχή στην διατροφή . Σημαντικό είναι να κάνουμε αντιφλεγμονώδη διατροφή κυρίως με φρούτα αποφεύγοντας το αλάτι και τις λιπαρές τροφές.


Στη ΛΕΜΦΟΡΟΗ πιστεύουμε πως η πρόληψη αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Λεμφολογία

Η Λεμφολογία είναι ένα διεπιστημονικό μάθημα που έχει σημασία επαφής με όλους τους ιατρικούς κλάδους. Η Λεμφοροή είναι ένας χώρος παροχής θεραπειών και εκπαίδευσης / διδασκαλίας νέων μεθόδων σε όλους τους τομείς της Λεμφολογίας.

Χ.Λιολιου Διπλ. Φυσιοθεραπεύτρια , Οιδηματοθεραπεύτρια , Εκπαιδεύτρια (MLD).